Er zijn veel data beschikbaar op het gebied van onderwijs en kansenongelijkheid. Tegelijkertijd ontbreekt er veel informatie en inzicht. Dat maakt het voor mensen die invloed hebben op het beleid niet eenvoudig. Daarvoor zijn oplossingen nodig. Hoe kun je op een eenvoudige manier data die beschikbaar zijn, visualiseren en interpreteren? Hieronder vijf handige tool-tips.
1. Voordat je aan de slag gaat met data, moet je weten of de data betrouwbaar is. Zo kun je er dagen over doen om te vinden dat er net een komma verwisseld is met een punt. Dat hoeft niet langer! Data proofer checkt voor jou of er fouten zitten in de data.
2. Weet je nog niet hoe je iets wil gaan visualiseren? Laat je inspireren door data viz project, een overzicht van duizend-en-een datavisualisaties en hun toepassingen vind je ook via dataviz.tools, waarmee je de juiste keuze kunt maken.
3. Een overzicht van alle data (journalism) tools gebaseerd op jouw behoefte! Vul in wat de tool moet doen, hoeveel ervaring je hebt met tools en in welke volgorde je de tools wil bekijken. Et violà!
4. Mooie visualisaties maken van de meest complexe data? En ook nog eens interactief weergeven? Benieuwd wat er nu eigenlijk in je data verborgen zit? Dan moet je een kijken of orange.biolab iets voor je is.
5. Krachtig visualisaties vanuit een data-gestuurde aanpak, dat is D3.js, maar wat als je gewoon een excelletje hebt? E2D3 (excel 2 D3) helpt je hiermee, deze tool overbrugt de ruimte tussen statistische tool Excel en de graphische tool D3.js.
Hack jij de Valse Start?
Op 3 maart 2018 vindt Hack de Valse Start plaats. Tijdens deze hackathon gaan we met open onderwijs data aan de slag om kansenongelijkheid in het onderwijs beter te kunnen signaleren en eventueel aan te pakken. Doe je mee?
Icons: Freepik from www.flaticon.com