Kansenongelijkheid onder jongeren neemt nog steeds toe, ondanks dat het Nederlandse onderwijs van hoog niveau is. Dat blijkt uit de rapporten van de Onderwijsinspectie: De Staat van het Onderwijs. Kansenongelijkheid speelt niet alleen in het onderwijs maar ook in de overgang naar de arbeidsmarkt een rol. Er is echter niet een enkele oorzaak voor de oplopende kansenongelijkheid: het gaat om een samenspel van vele oorzaken.
Daarom slaan onderwijs, overheden, scholen en jongeren de handen ineen om toenemende tweedeling te keren. Is het mogelijk om met gebruik van open data van verschillende bronnen een beter beeld te krijgen waarmee kansenongelijkheid beter gesignaleerd en aangepakt kunnen worden? Om deze vragen te beantwoorden komen op 3 maart 2018 programmeurs, data-analisten, beleidsmakers en jongeren bij elkaar tijdens de hackathon Hack de Valse Start.
Samen proberen zij meer inzicht te krijgen waarom sommige jongeren hun levensloop beginnen met een valse start. Door mensen uit verschillende lagen van de samenleving gedurende een hele dag bij elkaar te brengen wordt de potentie van data beter benut. Deelnemers zullen worden uitgedaagd om toepassingen en analyses te maken die een andere kijk geven op kansenongelijkheid onder jongeren.
Hack de Valse Start wordt georganiseerd door de gemeente Amsterdam, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Open State Foundation en Young Creators en vindt op 3 maart 2018 plaats bij het Calvijn College aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam.
Meld je aan
Ben je geïnteresseerd in data, hacken, het onderwijs of kansen(on)gelijkheid? Meld je dan aan voor de hackathon:
Icons: Freepik from www.flaticon.com